5 nasvetov, kako se lotiti gubic


22 marca, 2022

|

Lepota in zdravje

Lepota in zdravje | 22 marca, 2022

Gubicam se nihče ne more izogniti. Ali pač?

Z naraščajočo starostjo se z njimi sreča vsak. Gubice so drobni pregibi v koži, ki nastajajo na čelu, okoli oči, med obrvmi in okoli ust. Čeprav je nastanek gubic naravni proces, lahko na njihovo količino in intenzivnost izrazito vplivamo.

Zakaj sploh nastanejo gubice?

Gube se najpogosteje pojavijo zaradi staranja. V koži z naraščajočo starostjo namreč upada vsebnost elastina in kolagena. Prav tako z starostjo v koži upada vsebnost hialuronske kisline. Ta skrbi, da je naša koža navlažena in vlažnost tudi ohranja.

Gubice lahko nastanejo tudi zaradi:
⦁ dehidracije
⦁ mimike
⦁ stresa

Kako se lahko torej borimo proti gubicam in zmanjšamo njihov izgled?

5 nasvetov kako zmanjšati videz gubic

Kot smo že omenili, lahko gubice nastanejo kot posledica dehidracije. Voda namreč tvori do 75 % našega telesa. Če je nimamo dovolj, se naša koža ne regenerira zadostno in izgublja prožnost.

Zato poskrbite za zadostno količino popite vode, v svojo nego kože pa vključite tudi vlažilne kreme, ki bodo vašo kožo nahranile in navlažile. Bodite pozorni, da krema za obraz vsebuje hialuronsko kislino, saj je ta izjemen vlažilec, ki kožo navlaži in to vlažnost tudi ohranja.

  • Pravilna nega kože

Odstranjujte ličila in očistite vašo kožo vsak dan zjutraj in pred spanjem. Nečistoče in preostanki ličil namreč kožo obremenjujejo. Naša koža se ponoči, ko spimo, obnavlja in regenerira zato je nujno, da je čista.

Ostanki nečistoč namreč preprečujejo njeno obnovo in pravilno delovanje kože. Prav tako lahko čista koža boljše sprejme hranila, ki jih vsebujejo izdelki za nego kože. Zato ne pozabite na jutranjo in večerno čiščenje kože.

  • Uporabljajte zaščitni faktor

Ste vedeli, da je UV-sevanje eden izmed najpogostejših vzrokov za nastanek gubic? UV sevanje je bistven dejavnik, ki vpliva na prehitro staranje kože. Do staranja zaradi UV sevanja pride zato, ker se v koži po daljši izpostavitvi UV sevanju začne razgrajevati kolagen.

Fotostaranje je povezano s tem, da se v telesu tvori povečana količina prostih kisikovih radikalov. Naše telo se samo brani pred prostimi radikali s snovmi imenovanimi antioksidanti. Vendar, ko je radikalov preveč (ob izpostavitvi UV sevanju) naši antioksidanti več ne morejo odstranjevati presežka radikalov.

Fotostaranje lahko najbolj učinkovito preprečimo z izogibanjem UV-sevanju. Zato je nujno potrebno, da vsak dan nanesemo pravilno količino zaščitne sončne kreme z zaščitnim faktorjem 30 ali več.

Kot smo že omenili, s starostjo količina kolagena v telesu upada. Ker kolagen skrbi za prožnost in elastičnost kože je potrebno, da spodbudite njegov nastanek.

Najbolj enostaven način za to je jemanje prehranskih dopolnil s kolagenom. Dokazano je namreč, da ta spodbujajo sintezo kolagena v telesu.

  • Obrazna joga

Masaža sprošča napetost mišic, prekrvavi kožo in podpira njeno regeneracijo, jo učvrsti in zgladi. Masirate lahko s prsti ali pa uporabite valjček za masažo obraza ali ploščico gua-sha.