Bela tehnika in recikliranje


13 aprila, 2022

|

Tehnika

Tehnika | 13 aprila, 2022

Saj poznate tisti rek: “Kaj vaš hladilnik pove o vas.” In povzema, kdo ste, kaj vam je všeč in v kakšnem stanju je. No, morda bi morali to obrniti in v svetu recikliranja reči: “Kar si, tako recikliraš svoj hladilnik.”

Recikliranje bele tehnike je drugačno

Postopek recikliranja bele tehnike je popolnoma drugačen od običajnega odvoza odpadkov. Če se želite znebiti bele tehnike iz svojega doma, ker ste morda kupili novo ali pa je stara nehala delovati, potem morate vedeti, kako jo pravilno odstraniti.

S svetovnega stališča – manj kot 15% odpadkov se ustrezno reciklira in več kot 1/3 je bele tehnike.

Pod belo tehniko se šteje električne aparate, ne glede na to ali so v kovinski srebrni ali kateri koli novi modni barvi. V starih časih so bili hladilniki prevlečeni z belim emajlom – od tod tudi ime.

Pod belo tehniko spadajo sledeči aparati:

Odgovorno recikliranje bele tehnike

Na vašo žalost je ne morete in ne smete odlagati v smetnjak kot običajne gospodinjske smeti. Še ne tako dolgo nazaj so bili električni aparati v naših domovih obravnavani kot predmet, ki je dolgo trajal. Danes to ni nujno pri tako številnih izdelkih, saj vidimo množično prooizvodnjo, ki omogoča nakup elektronskih naprav po cenejših cenah in novejših sodobnih različicah.

Pomislite na mobilni telefon in kolikorat ste svojega zamenjali v zadnjih petih letih. To se v določeni meri dogaja tudi z belo tehniko.

Na miljone bele tehnike vsako leto konča na odlagališčih in odgovorno odstranjevanje je nekaj, kar bi morali vsi početi, da bi čim bolj zmanjšali odlagališča in pomagali našemu okolju.

Bodite odgovoren državljan in reciklirajte pravilno

Recikliranje blaga pripomore k zmanjšanju odlagališč in ohranjanju virov. Predvsem pa pripomore k zmanjšanju toplogrednih plinov, ki se uporabljajo pri proizvodnji novih materialov. Ti novi materiali lahko dejansko izvirajo iz recikliranih virov. Industrija recikliraranja kovin lahko odstrani približno 70% materiala iz bele tehnike, preden se preostanek pošlje na odlagališče.

Omejitve odlaganja bele tehnike

Zavedajte se učinkovitosti energije in vode v svoji novi beli dobrini.

  • Kupujte glede na vaše potrebe, če ne potrebujete velikega pralnega stroja, ga ne kupujte
  • Pomislite na trajnost in vzdržujte svoje naprave. Ustrezna in dosledna nega bo pripomogla k daljši življenjski dobi vašega izdelka in zagotovila boljšo učinkovitost
  • Pred nakupom preverite garancijo. Ponavadi označujejo približno življenjsko dobo naprave
  • Prepričajte se, da imate zagotovljen dober servisni sistem, ki ga lahko uporabite, če je kaj narobe
  • Ne uporabljajte drugega hladilnika ali zamrzovalnika, ki ga v resnici ne potrebujete. Znebite se ga in vaš račun za elektriko bo manjši.