Le poglejte novo priljubljeno TV oddajo


31 marca, 2022

|

Zabava

Zabava | 31 marca, 2022

-> Odlična je za sprostitev in vaše duševno zdravje

Nove raziskave kažejo, da lahko branje knjig, gledanje televizije in poslušanje glasbe zagotovi socialno povezavo, ki jo morda trenutno res pogrešate.

Zdravi ljudje običajno uporabljajo tako tradicionalne kot netradicionalne socialne tehnike, da se počutijo povezane. Netradicionalne družbene strategije lahko ljudem pomagajo razmisliti o odnosih, ki jih imajo in on ljudeh, ki jih pogrešajo.

Priljubljene TV oddaje in filmi pa lahko okrepijo tudi duševno zdravje najstnikov in jih pomagajo pri soočanju z ustrahovanjem, spolnimi napadi, samomorilnimi mislimi, zlorabo substanc in depresijo

Obdobje pandemije

Ali vas je pandemija prisilila h gledanju ponovitev svojih najljubših TV oddaj, poslušanju vaših najljubših pesmi ali ponovnem branju iste knjige?

Preprosto se je počutite krivega, ko lenarite pred TV-jem v pižami z najljubšimi prigrizki v naročju. Vendar to ni nenavadna stvar v času pandemije. Trenutna situacije je usmerila pozornost na vpliv, ,ki ga ima na naše kolektivno duševno zdravje.

Glede na nedavne raziskave je vaše vedenje smiselno – še posebej v tem času, ko smo vsi del fizičnega distanciranja.

»Možgani niso povezani na način, da bi razlikovali med resničnimi odnosi in vrsto povezav, ki jih čutimo z družbenimi svetovi, predstavljenimi v knjigah in TV oddajah. Zdaj je čas, da to izkoristite. Ne počutite se krive, če si ponovno ogledate svojo najljubšo oddajo ali pa začnete z ogledom nove.

Obstaja veliko načinov, kako izpolniti potrebo po družbeni povezanosti. Naša družba tako močno pritiska na ljudi, da se poročijo in imajo otroke – in to je super, če je to tisto, kar te osrečuje. Obstajajo pa tudi drugi načini, kako živeti povezano in srečno življenje. Zaradi drugačnega razmišljanja pa se ljudje ne smejo počutiti krive.

Prednost pozitivnih čustev

Kako lahko torej televizija podpira naše dobro počutje? Vemo, da lahko umetnost vzbudi močna čustva. Pogosteje nas pritegnejo tudi muzikali, podcasti, TV programi, filmi in druge umetniške produkcije, ker želimo doživeti močna čustva.

Doživljanje pozitivnih čustev pa je eden od gradnikov našega dobrega počutja. Zato bi bilo smiselno, da na televiziji gledamo več oddaj za dobro počutje, da povečamo pozitivna čustva.

Pozitivna čustva imajo tudi neposreden vpliv na telo. Ena prepričljiva študija je pokazala, da lahko pozitivna čustva »razveljavijo« negativne posledice doživljanja neprijetnih fizičnih simptomov, kot sta stres ali tesnoba.

Občutek nostalgije po odnosih

Medtem, ko preživite več časa stran od drugih, imate tudi več časa, da razmislite o svojih odnosih – kar je tudi lahko koristno. Gledanje TV oddaj, branje knjig in poslušanje glasbe pa lahko vse to spodbudi.

Poznane dejavnosti in užitki do neke mere izpolnjujejo naše družbene potrebe, saj nam omogočajo povezovanje in prejemanje virtualne socialne podpore. Z zagotavljanjem nadomestnih socialnih interakcij nas opominja, da nismo sami.

Nostalgija, ki prihaja ob npr. gledanju TV ponovitev, lahko do neke mere izpolni naše družbene potrebe, tako da nam pomaga ponovno odkriti svojo identiteto in vrednost v našem »družbenem omrežju«.

Ne glede na to, ali imate raje tradicionalne ali netradicionalne družbene strategije, je pandemija pravi čas za sprejemanje novih načinov povezovanja.

Če se zaradi nečesa počutite srečnega in povezanega – potem to tudi storite.

Kaj in kako gledati?

Ni pa nujno, da se ob gledanju televizije vedno počutimo bolje. Za nekatere ljudi so lahko zelo temne teme – depresivne. Nesmiselno gledanje televizije, samo preklapljanje kanalov, da preživimo čas, lahko povzroči tudi občutek pomanjkanja nadzora. Zaradi tega lahko zamudimo druge priložnosti, da bi namenoma izboljšali svoje počutje. Prav tako moramo biti previdni pri programih za prekomerno gledanje do te mere, da nam ne preprečuje učinkovitega funkcioniranja v vsakdanjem življenju.

Ena najtežjih stvari pri pandemiji je odklop od interakcij z drugimi ljudmi. Gledanje serij, ki vam omogočajo, da skozi čas dobro spoznate glavne junake, je lahko koristen način za krepitev občutkov družbene povezanosti.

Še en način, kako izkoristiti prednosti je, da gledate svoje najljubše programe s svojo družino, partnerjem ali prijatelji. Ko gledate nekaj, kar vam je všeč, je dobro izkusiti družbeno povezanost in lahko je zabavno razpravljati o razpletih. Navsezadnje je veliko razprav, v katerih uživamo v službi ali med klepetom s prijatelji ravno o najnovejši TV oddaji na Netflixu.

Ko najdete program, ki v vas vzbuja pozitivna čustva, se naučite zares uživati v izkušnji. Če zares prevzamemo nadzor nad svojimi navadami gledanja televizije, bomo morda lahko izboljšali svoje počutje v teh težkih časih. Veselo gledanje!