Otroške trgovine


12 maja, 2022

|

Dom

Dom | 12 maja, 2022

Kako nakupovati za svoje odraščajoče otroke?

Nakup oblačil, igrač in raznih pripomočkov za odraščajoče otroke se lahko zdi stalen in utrujajoč proces, otroške trgovine pa imajo široke ponudbe. Vendar pa lahko načrtujete prihodnost in kupujete oblačila ter vse ostalo za odraščajoče otroke, brez da bi zapravili vse svoje prihranke. Ti nasveti za varčevanje z denarjem vam bodo pomagali nakupovati manj in iz kupljenih stvari izkoristiti čim več.

Največji izziv – otroška oblačila!

#1 Upoštevajte velikost

Seveda ne želite, da bi vaš otrok plaval v svojih oblačilih. Vendar pa vseeno priporočamo, da naročite večjo velikost, saj otroci hitro rastejo. Izogibajte se nakupu večjih velikosti osnovnih predmetov, kot so kavbojke in čevlji. Lahko pa uporabite npr. elastične pasove, da podaljšate življenjsko dobo teh osnovnih potrebščin.

#2 Od majic s kratkim rokavi do tunik

Eden od odličnih načinov za nakup oblačil za odraščajoče otroke je, da izberete otroške obleke, ki imajo malo prostora za »premikanje«. Obleke s kratkimi rokavi so odlične, ker se lahko med odraščanjem prelijejo v tunike z ljubkimi otroškimi pajkicami. Obleke in krila s pasovi so druga možnost, saj jih lahko kupite v nekoliko večji številki in zraven uporabite pas.

#3 Elastični pasovi

Oblačila z elastičnim pasom so odlična rešitev za odraščajoče otroke. Ko vaš otrok raste, mu elastični pas omogoča prostor za premikanje. Za kratke hlače, dekliška krila in obleke je elastičen pas dobra izbira. Hlače so po navadi nekoliko težje, samo zato, ker se dolžina ne prilagaja tako enostavno.

#4 Vzdržljivost

Nakup otroških oblačil za odraščajoče otroke ne pomeni le upoštevanje njihove rasti. Otroci niso nežni do svojih stvari, zato šteje vzdržljivost. Odločite se za trpežne materiale, kot so denim in debelejše tkanine. Ker so otroci aktivni, želite, da se njihova oblačila premikajo z njimi. Poiščite raztegljive, zračne tkanine za aktiven življenjski slog vašega otroka. Tako ne boste vsak teden kupovali novih kavbojk, ampak boste imeli oblačila, ki bodo trajala malo dlje.

#5 Naučite jih o načrtovanju proračuna

Če je vaš otrok starejši, uporabite nakupovanje oblačil kot priložnost, da ga naučite o načrtovanju proračuna. Dajte svojim otrokom proračun za oblačila in jim dovolite, da izberejo predmete, ki jih potrebujejo za sezono. Proračuni naj bodo realistični in dovolj majhni, da se bodo morali malo žrtvovati.

Postavite meje in razložite proračun, zakaj ste ga izbrali in kako sprejemati premišljene odločitve o nakupu. Če lahko, pomagajte svojim otrokom ali jim razložite, zakaj kupiti določeno stvar. Ta metoda določanja proračuna za otroška oblačila dobro deluje za najstnike, ki se morajo naučiti vrednost denarja. Proračun za oblačila uči otroke dragocenih nasvetov za varčevanje denarja in jim omogoča tudi samostojne finančne odločitve.

Hitri in enostavni nasveti

Na splošno obstaja več hitrih in enostavnih nasvetov, ki vam bodo pomagali preprečiti vse večje težave pri nakupovanju za vase otroke. Izberite kakovostne, trpežne materiale in razmislite o velikostih, sploh če vaš otrok hitro raste. Ti nasveti za nakupovanje za otroke so zasnovani tako, da vam pomagajo, da je otroška garderobe čim dlje aktualna.

Stvari, ki jih morate upoštevati pri nakupovanju igrač

Kaj vse morate upoštevati pri nakupovanju igrač za svoje otroke, je seveda odvisno tudi od njihhove starosti, vendar je treba upoštevati nekaj res splošni stvari

#1 Oznake

Številni otroški izdelki so izdelani po skupnih standardih EU. Za določene izdelke, kot so kolesarske čelade in igrače, je na voljo oznaka CE, kar pomeni, da proizvajalec potrjuje, da je izdelek varen.

#2 Prilagajanje otrokovi starosti

Če imate majhne otroke, ne pozabite, da ne smete kupovati igrač z majhnimi, ohlapni deli, ki jih je mogoče pogoltniti, dolgimi vrvicami, ki si jih otroci lahko nadenejo okoli vratu ali igrač z ostrimi robovi, pri katerih obstaja nevarnost, da se na njih urežejo.

#3 Netoksičnost

Plastika, barve in tkanine lahko vsebujejo strupene snovi, ki so škodljive za vašega otroka, nekatere pa celo vsebujejo snovi, ki lahko vplivajo na otrokove hormone. Najboljša možnost je nakup nestrupenih igrač iz naravnih materialov.

#4 Kvaliteta pred kvantiteto

Še posebej pri oblačilih za dež in zimskih oblačilih je bolje kupiti kakovostna oblačila. Dolgoročno je to ceneje in bolje za okolje.

Pomembnost igrač za razvoj otroka

Otroke pritegnejo igrače, kot molje plamen. Tudi, ko igrač ni na vidiku jih bodo otroci oblikovali iz vsega, kar imajo na voljo. To nas vodi k vprašanju: “Kakšen je pomen igrač za razvoj otroka?” Zdi se, da otroci že prirojeno vedo, kaj potrebujejo in stremijo v to smer.

#1 Igrače odprtega tipa lahko spodbudijo ustvarjalnost in domišljijo

Igrače, s katerimi se lahko igrate na različne načine, pomagajo razširiti možgane vašega otroka in jih spodbudijo k razmišljanju. To pa jim pomaga, da vidijo svet širše. Ustvarjalnost je tako pomembna za negovanje in pomaga otrokom, da se naučijo razmišljati izven okvirjev.

Ko otroku daste tako preproste predmete, kot so kocke, lutke, igrače, živali, žoge, avtomobile, bodo to vzeli kot povabilo, da začnejo ustvarjati zgodbe in doživljati scenarije v svojih mislih. Otroška igra je resnično njihova prva učilnica.

Tudi pri predmetih, ki sprva niso zasnovani kot igrače, jih bodo otroci hitro ponovno vzeli kot take, še posebej, če je to vse, kar imajo na voljo. Palica, kamen, posoda, škatla … vse to so odlični kandidati za pomoč vašemu otroku pri krepitvi domišljije.

#2 Igrače oplemenitijo otrokov motorični razvoj

Ko otrok prime igračo in se z njo nauči manipulirati, vadi svoje motorične sposobnosti in postane bolj spreten v koordinaciji. To pomaga vašemu otroku napredovati skozi stopnje fizičnega razvoja.

Igrače, ki zahtevajo, da potiskajo, vlečejo, grabijo, ščipajo, obračajo ali kako drugače uporabljajo svoje roke in telo, da naredijo nekaj, so ključnega pomena za otrokovo rast.

Majhne igrače, kot so lutke, avtomobilčki in bloki, ki se prilegajo otrokovim rokam, so po navadi priljubljene, ker jih je enostavno držati in prenašati. Z uporabo svojih rok za nameščanje svojih igrač ali njihovo spravljanje v žepe otrokom omogočite popoln nadzor. Manjši detajli na igračah, kot so gumbi, zadrge ali kroglice, omogočajo otrokom vadbo s finimi motoričnimi podrobnostmi.

Večje igrače, s katerimi otroci manipulirajo s celim telesom, so enako uporabne pri otrokovem fizičnem razvoju. Ne glede na to, ali to vključujejo metanje ali lovljenje žoge za plažo, učenje vožnje s kolesom ali skakanje s pogo palico, bodo otroci, ki obvladajo te veščine, kasneje lažje kos težjim nalogam.

#3 Preveč igrač je enostavno preveč

Kakor so igrače čudovite in pomembne, ne pozabite, da je otrok lahko preobremenjen s preveč možnostmi. Ko gre za igrače kvantiteta ni pomembnejša od kvalitete. Bolje je imeti manj igrač, s katerimi lahko vaš otrok naredi več, kot pa več igrač, ki se samo zbirajo po igralnem prostoru in ustvarjajo nered.

Če opazite, da se vaš otrok spopada s pospravljanjem svojih igrač, se spopada z velikimi čustvimi med igro ali pravi “dolgčas mi je”, kljub temu, da ima veliko igrač, je velika verjetnost, da na njegovo čustveno počutje vpliva preveliko igrač.

#4 Igrače lahko pomagajo otroku čustveno dozoreti

Igrače zagotavljajo povezavo pozitivnih spominov in način interakcije z njihovimi občutki. Ste kdaj opazili, kako se otroci navežejo na svoje igrače? To je pojav, ki na splošno spodbuja zdravo in pozitivno povezanost. Otroci svoje igrače povezujejo z ljubeznijo, pozornostjo in srečo. Torej, ko svojim igračam naklonijo pozornost, gojijo in negujejo sladke spomine na otroštvo.

Po drugi strani pa kot del teh čustvenih povezav povezujejo tudi svoje prijatelje ali starše, ki se igrajo z njimi ali njihovimi igračami. Igrače lahko zagotovijo tudi varno mesto ali obraz, če se morajo pogovarjati o nečem, kar jih moti ali prestraši.

Otroci, ki preživijo ure v čudoviti igri s svojimi igračami, imajo po po navadi bolj zdravo in srečno otroštvo, na katerega se lahko z veseljem spomnejo, ko so starejši. To jim lahko pomaga, da lažje preidejo v odraslost, saj so lahko v celoti izkusili biti otrok.